1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Välkomna till en annorlunda hösttermin
Artikelbild

Välkomna till en annorlunda hösttermin

Skolans covid-19 anpassningar inför skolstart.

Hoppas att ni alla har haft en skön sommar och att ni ser fram emot ett nytt läsår. Efter en vår med distansundervisning har vi nu nya utmaningar att hantera under hösten.

Den 29 maj 2020 beslutade Folkhälsomyndigheten att dra tillbaka rekommendationen om distansundervisning och att landets gymnasieskolor under hösten kan öppna för vanlig undervisning i klassrummen igen. Utgångspunkten är därmed att alla elever ska vara i skolan och få sin utbildning i skolans lokaler. Vi måste dock fortsätta att följa myndighetens rekommendationer. För att minska trängseln i skolans lokaler och i kollektivtrafiken har Hulebäcksgymnasiet vidtagit en rad åtgärder.

Undervisning på distans

Den 13 augusti fattade Välfärdsnämnden i Härryda kommun beslut om att Hulebäcksgymnasiet kommer att fortsätta bedriva viss undervisning på distans. Detta innebär följande:

· Elever i årkurs 1 undervisas i skolans lokaler

· Elever på introduktionsprogrammen undervisas i skolans lokaler

· Elever i årskurs 2 och 3 på det Estetiska programmet, Fordon- och transportprogrammet samt El- och energiprogrammet undervisas i skolans lokaler förutom de fall då rektor anser att det inte är nödvändigt, t.ex. vid arbetsplatsförlagt lärande (APL).

· Elever i årskurs 2 och 3 på Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Ekonomiprogrammet och på Teknikprogrammet får distansundervisning varannan vecka. Åk 3 har distansundervisning jämna veckor med start torsdag den 20 augusti och åk 2 har distansundervisning udda veckor med start 24 augusti.

· Rektor kan fatta beslut om distansundervisning för enskilda elever som inte kan vara i skolan på grund av milda symptom eller att de tillhör en riskgrupp.

Beslutet gäller fram till den 30 september 2020.

Anpassa skolans lokaler

Alla salar möbleras om för att sprida ut eleverna på bästa möjliga sätt i klassrummen. Närkontakt ska undvikas vid all undervisning. Skolrestaurangens lokal kommer kunna användas för undervisning vid behov. Det finns även nyinköpta utomhusbord på skolgården för att fler ska kunna umgås utomhus.

Antal sittplatser i grupprum och övriga gemensamhetsytor anpassas. Fler dörrar in i skolans lokaler öppnas upp för att minska trängsel i korridorer.

Lunch

Elever på Lillebäck kommer att äta lunch i Tellus lokaler på Åvägen 1 från och med början av september. Fram till dess erbjuds alla elever på Hulebäcksgymnasiet ett anpassat utbud och det finns även möjlighet att äta utomhus. Inga utomstående gäster får äta i skolrestaurangen, den är endast till för eleverna och medarbetare.

Skolans café hålls öppet men utbud och servering anpassas. Elever får inte plocka mat själva och allt som serveras är förpackat.

Städning

Städservice har ändrat sina städrutiner för att minska smittspridning i skolans lokaler. Det som ingår i nuvarande städrutiner är att dagligen rengöra kontaktytor, dörrhandtag, armstöd, strömbrytare, vattenkranar, bordsskivor, ledstänger med mera. Efter rengöring används alltid ytdesinfektion.

Vi vill även påminna om att det är fortsatt viktigt att vi alla hjälps åt att följa myndigheternas rekommendationer:

· Fortsätt att hålla avstånd, även utomhus.

· Hosta och nys i armvecket.

· Var noga med handhygienen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.

· Om en elev visar symptom på snuva, halsont, hosta, feber eller ledvärk ska hen vara hemma. Eleven är välkommen tillbaka 48 timmar efter sista symptom.

· Om ni har möjlighet, undvik att resa med kollektivtrafiken för att minska trängseln. Välj istället att gå, ta cykel eller bil till och från skolan.

Ni hittar uppdaterad information om hur skolan jobbar för att minska smittspridning på Hulebäcksgymnasiets hemsida och på harryda.se/corona.

Camilla Ahlin, verksamhetschef Hulebäcksgymnasiet

Vill du läsa mer information samt frågor och svar på om hur Hulebäcksgymnasiet påverkas av corona hittar du information på kommunens hemsida länk till annan webbplats

Nyhetsblad

Lärarna Marcus Ferm och Peter Stirner praktiserar coronahälsningen med armbågarna.

2020-08-19