1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Framtidens forskare
Artikelbild

Framtidens forskare

Att få en bra idé och välja rätt inriktning på sitt gymnasiearbete kan ge stor utdelning. Några som vet det är Hulebäckseleverna Isabelle Eén, Hanna Ekhage och Sofia Westergren som i våras vann pris för sin nydesignade astmainhalator Venti.

Idéen att göra en inhalator föddes när de var på studiebesök på medicinföretaget AstraZeneca.
- Efter studiebesöket började vi med att ta reda på information om astma och gjorde sedan en enkätundersökning där astmatiker i olika åldrar fick svara på vad de tyckte var viktiga egenskaper hos en inhalator, säger Isabelle.
Svaren de fick var till stor nytta när de sedan gjorde en ritning i CAD och skrev ut på 3D-skrivare.
– Vi ville göra en snygg, funktionell inhalator som är lätt att ta med och som man kan förvara medicindoserna i, säger Hanna.


Under arbetets gång har de haft hjälp av kompetenta lärare som motiverat och gett bra coachning och de betonar värdet av att skolan har bra lokaler och bra utrustning.
- Tack vare att det finns så många olika program på skolan så finns det möjlighet att välja olika kurser med duktiga lärare. Exempelvis är det riktigt kul att vara kreativ inom teknikområdet och få tillgång till professionell bild- och designutrustning. Det skapar en stor valmöjlighet, säger Hanna.


Priset innebar också att de fick välja egna mentorer som är yrkesverksamma inom det område de vill fortsätta att fördjupa sig inom.
- Jag är intresserad av samhällsutveckling ur ett miljö- och klimatperspektiv och tycker att klimatet är ett viktigt och aktuellt ämne och vill därför jobba med att utveckla samhället och göra tekniken så miljövänlig som möjlig, säger Sofia medan både Hanna och Isabelle vill fortsätta fördjupa sig inom produktutveckling.


Sveriges Unga Forskningslandslag utses varje år på Forsknings-SM i samband med utställningen Unga Forskare. Det består av Sveriges skarpaste och mest framgångsrika ungdomar inom naturvetenskap, teknik, matematik och ingenjörskap. Landslaget representerar Sverige på världens största vetenskapstävlingar för unga, från Sverige och Europa till USA och Kina. Landslaget är även ambassadörer och representerar både sig själva, landslaget och Unga Forskare i vetenskapliga och sponsorrelaterade sammanhang under året.Namn: Isabelle Eén, Hanna Ekhage och Sofia Westergren

Aktuella: Vinnare av Tekniska Museets Vänners teknikpris för innovation och samhällsnytta 2020 och uttagna i Sveriges unga forskningslandslag.Affisch som beskriver arbetsprocessen och visar astmainhalatorn Venti.

Affisch som beskriver arbetsprocessen och visar astmainhalatorn Venti.

Senast ändrad


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.