1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Nyheter
  3. keyboard_arrow_right internationella ekonomer på studieresa i spanien

Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.

Artikelbild

internationella ekonomer på studieresa i spanien

Under åtta dagar i Andalusien fick eleverna i EK17B bekanta sig med spansk historia, kultur, näringsliv och inte minst människorna och språket. Några av platserna i Andalusien som besöktes var Malaga, Fuengirola, Marbella och Ronda.

Studiebesöken som eleverna gjorde gick i linje med den internationella profil som eleverna läser i EK17B på Ekonomiprogrammet.

- Resan har gett mig så mycket, framför allt har jag insett att jag vill jobba utomlands efter gymnasiet samt studera utomlands någon termin i framtiden. I sin helhet, en av de bästa veckorna i mitt liv och ett minne jag med glädje kommer att bära med mig resten av mitt liv. – Agnes Pettersson.

Efter att vi hade checkat in på vårt boende i Cabopino första resedagen, fick vi en föreläsning av Mats Björkman som har arbetat som journalist i Spanien sedan 1992 och som gav oss en initierad introduktion till södra Spanien samt "svenskkolonin" på Costa del Sol.

- Jag har fått lärdomar, vänner och minnen för livet. – Jacob Schagerberg.

Dagen efter ankomst åkte vi till Malaga där vi träffade den svenska honorärkonsuln, Isabel Pascual Villamor som berättade om vilka relationer Sverige har med Spanien och hur hon som honorärkonsul stöttar svenska företagare i Spanien. I Malaga gjorde vi också en historisk stadsvandring som inkluderade Picassomuséet.

Onsdagsmorgonen startade vi med en mattelektion för att därefter ta oss med lokaltrafik till Marbella där vi besökte svenska Fastighetsbyrån. De gav oss en inblick i bostadsmarknaden på Costa del Sol och hur det är att arbeta som mäklare i Spanien och hur det skiljer sig från hur det är att arbeta i Sverige. Vi fick också en inblick i hur det är att leva och bo i Spanien som utlandssvensk.

På torsdagen besökte vi den svenska skolan i Fuengirola där vi fick en föreläsning av en redovisningskonsult på Citadel consulting som förklarade vad man bör tänka på när man startar en verksamhet utomlands i allmänhet men i Spanien i synnerhet. Våra elever fick också tillfälle att lära känna jämnåriga Ekonomi-elever på den svenska skolan för att utbyta erfarenheter och tankar kring företagande i Sverige och utomlands.

På fredagen var det dags att lämna kusten för att upptäcka landsbygden i det bergiga Andalusien. Vi åkte därför till den historiska staden Ronda och ett jordbruksföretag i Carratraca som drivs av en svensk entreprenör. Pelle Lundborg som bland annat är medgrundare till det börsnoterade dataspelsföretaget Embracer Group (f.d. THQ Nordic) har i Carratraca startat ett ekologiskt jordbruk som specialiserar sig på ekologiska avokados, oliver och mycket annat. Pelles entusiasm smittade av sig på eleverna som fick en inblick i allt ifrån hur det är att driva företag i Spanien och att hitta sin inre drivkraft och passion.

Fredag kväll spenderades t s m Ekonomieleverna på Svenska Skolan som bjudit in till fest skolans 50-årsjubileum.

Sammanhållningen i klassen var jättebra och alla hade kul med varandra. Utflykterna var roliga och lärorika, säger Adam Andersson.

Helgen ägnades åt återhämtning i form av sol, bad och egna utflykter, men också uppladdning inför kommande vecka i form av ytterligare en matematiklektion!

Text: Paul Sahlin och Anna Pärondal

Foto: Emina Bukvica Kaukovic och Anna Pärondal

Senast ändrad

2019-10-09

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.