1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Nyheter
  3. keyboard_arrow_right Succé för hulebäck på skol-dm
Artikelbild

Succé för hulebäck på skol-dm

Det blev guld för killarna när skol-DM efter lång väntan äntligen kunde avgöras på Kvibergs idrottsplats. Även tjejerna tog sig till final men fick där se sig besegrade av Kitas.

Förberedelserna blev intensiva då laguttagningarna gjordes mindre än en vecka före turneringen. Trots det lyckades båda lagen med hjälp av god sammanhållning och bra spel ta sig hela vägen till final. Killarna vann sin final med 4-0 mot Samskolan.

Läs idrottsläraren och lagledaren Pierre Noords härliga skildring av hur han upplevde turneringen:

Dagen då DM slutade att bara vara DM

Silvermedaljer hängdes runt halsarna och tjejerna/damerna skingrades i vinden på Kvibergs öppna gräsfält. Dagen för fotbolls-DM var slut och nederlaget och finalförlusten mot Kitas var ett faktum. Resan började dock inte här och förlusten är i sammanhanget helt ointressant.

Uttagningen

I fredags eftermiddag samlades ett gäng från massa olika program och samtliga årskurser i ena hörnet av Mölnlycke IP. Det skulle vara uttagning till skollaget i fotboll. På några få dagar hade info skickats ut och intressen hade anmälts, lagkamrater och spelare som nyligen slutat blandades med motståndare från lokalkonkurrenten och vissa ensamma deltagare från till exempel både Jitex och Askim. De hade två saker allra tydligast gemensamt. Hulebäck och de gröna fältets schack. Det skulle visa sig att de hade mycket mera än så gemensamt…

Stämningen var lite spänd och samtidigt som det fanns en enorm vilja att prestera fanns också en osäkerhet om konkurrens, upplägg och uttagningsgrunder. Tiden för förberedelser hade varit knapp och som grädde på moset drabbades laget också av tre sjukskrivningar på kort tid. Det var många intresserade och tyvärr fanns det inte plats för alla att delta denna gång. Tur att det kommer nya tävlingar i framtiden.

Förberedelser

Under helgen analyserades spelformationer, taktik diskuterades och spetskvalitéer togs i beaktande. Spelarna fick besked och info skickades ut. Kort varsel och snabba beslut eftersom besked kom på måndag och första matchen var 1000 på onsdagsmorgonen. Bakom kulisserna var det en hel del som behövde roddas. Frukt och mellanmål skulle fixas, strumpor skulle beställas, köpas in och hämtas, skjuts skulle ordnas och spelarmöte skulle organiseras och matchställ ordnas och delas ut.

Turneringen

Väl på plats, strax före samling, möttes vi av en strålande sol som välkomnade oss till Kviberg en sol som rent mentalt skulle skina över oss under hela dagen även om den lös med sin frånvaro. Alla i laget räknades in och till och med blixtinkallade reserver som hade cirka 90 minuter på sig till förberedelser var där. Stämningen var kanon och på grund av lite organisationsproblem fick vi 30 minuter extra till att snacka ihop oss om uppställningar och byten med mera. Alla i laget utnyttjade tiden till värma upp, någon hittade på en uppvärmningsövning, någon la till en namnlek, någon bjöd på ett skratt och ytterligare någon annan kom men positiva tillrop som hjälpte till att höja stämningen i truppen.

Dags för match mot Samskolan och laget samlade ihop sig för uppladdning och ramsa före avspark. Startuppställningen fick några stöttade ord från de som började vila. Alla gav verkligen allt på planen och de som kom in i andra halvlek fortsatte på den inslagna vägen. Närkamperna var stundtals tuffa och INGEN funderade ens på att backa ur, ge upp eller sluta kämpa. Alla jobbade för varann och täckte upp, fyllde på och sprang som galningar. Från sidan fanns det INGET att klaga på vad gäller inställning, respekt, medmänsklighet, fokus, glädje och proffsighet. Resultaten blev därefter. Hållen nolla och seger i första matchen. Efter matchen fortsatte det positiva klimatet med stöttande kommentarer och en bra stämning. Laddningen inför nästa match påbörjades direkt.

Andra matchen och LM-Engström stod för motståndet. Tuffare motstånd och jämnare match där målvakten och försvaret fick jobba hårt för att återigen hålla nollan. Bollen dansade på motståndarnas mållinje men den ville inte riktigt ta sig över så ofta som vi ville. Oavgjort och klara för semi-final. Som ansvarig slår det mig hur oerhört positiva alla var. Noll protester, INGA sura miner, inte en enda kommentar kring byten, startspelare eller taktiska upplägg. Underbart att vara ledare för ett sånt gäng.

Semifinalen mot Sigrid Rudebeck var en uppvisning av samarbete, laganda och kämpaglädje mot ett gemensamt mål. Det fanns i nuläget inget som kunde stoppa framfarten mot finalspelet. Relativt övertygande seger, trots trötta ben i det långa naturgräset. Riktigt snygga mål och tätt bakåt.

Final

Inför finalen mot förra DM- vinnarna Kitas fanns en rimlig respekt för motståndet, men ändå en stark känsla av att ta chansen och spela det bästa spelet som laget någonsin gjort. Från sidan tycker jag det ser fruktansvärt bra ut. Man samlas i ring där alla bidrar med positiva tankar och kommentarer, peppar varann, ställer upp för varann och bjuder på positiva vibbar. Det går rysningar längs ryggen när man hör dessa individer, som tidigare inte umgåtts, har svetsats samman av en så enkel sak som en fotbollsturnering. Hur idrotten på ett oslagbart sätt får människor att samarbeta, jobba mot ett tydligt mål och skapa en stöttande lärmiljö på nolltid. MATCH: Alla gör sitt yttersta, flera vill byta men det finns inte alltid kraft vid sidan heller. Flera kör på trots skadekänningar och i samband med tuffa domarbeslut som går emot tvingas man till att jobba i uppförsbacke. Trots högt risktagande och ändrade spelplaner i slutet på matchen blir motståndet för tufft. Hulebäck måste tillfälligt kapitulera.

Huleandan i praktiken

Men, men, men. Det jag har haft förmånen att uppleva i egenskap av ledare för detta gäng kommer jag ta med mig för all framtid. Så mycket större än en seger. Hur man kan koncentrera så mycket positivt på en så kort tid har inte ens landat riktigt ännu. Dessa personer går alltså in i ett lag helt fördomsfritt, behandlar varann otroligt respektfullt, pushar varann helt obeskrivligt, höjer varandras prestationer och är ett fruktansvärt starkt bevis att vi har en anda på skolan som få kan mäta sig med. Att se tvåorna och treorna ta ansvar och vissa de nya ettorna som har gått på skolan i cirka 2 månader hur Huleandan fungerar och hur man bemöter varann med respekt och positivt förhållningsätt samtidigt som man går in stenhårt i dueller på plan och inte backar en millimeter gör mig så genuint glad djupt in i själen så att tårarna var svåra att hålla borta. Kan man skapa denna känsla på bara ett fåtal timmar så finns det INGEN gräns för hur långt man kan nå under och efter tre år på denna skolan.

”VAR DEN DU ÄR-BLI VAD DU VILL” har aldrig varit mer rätt än den 22 september 2021.

Nyhetsblad

Senast ändrad


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.