1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Nyheter
  3. keyboard_arrow_right Ung forskning i världsklass!

Denna nyhet är äldre än sex månader och är kanske inte aktuell längre.

Unga forskare VT20

Sofia Westergren, Isabelle Eén och Hanna Ekhage går alla tre på Teknikprogrammet på Hulebäcksgymnasiet.

Ung forskning i världsklass!

Finalen i tävlingen ”Utställningen Unga forskare” som går av stapeln i början av april på Tekniska Muséet i Stockholm kommer i år att ha med två bidrag från Hulebäcksgymnasiet. Detta står klart efter torsdagens semifinal i Göteborg där bidragen presenterades inför jury och andra medtävlare.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. I tävlingens final som går av stapeln den 30 mars till och med 3 april representeras Hulebäcksgymnasiet av två olika projekt.

Sofia Westergren, Isabelle Eén och Hanna Ekhage går alla tre på Teknikprogrammet på Hulebäcksgymnasiet och har designat en astmainhalator som är både snygg och funktionell. Trion har skapat inhalatorn med utifrån förutsättningen att ingen ska behöva skämmas för sin sjukdom.

Oscar Lindberg som går på Na Tvär har i sitt bidrag ”X-ray Search for Core-Collaps Supernovae in Nearby Galaxies” letat efter pulsarer och kärnkollapssupernovor i närliggande galaxer utifrån data från rymdteleskopet NuSTAR. Oscar har även undersökt vilka avstånd det är rimligt att förvänta sig att hitta dessa. I projektrapporten presenterar Oscar tolv objekt som tidigare inte undersökts.

Vi hoppas att det blir fem spännande och inspirerande dagar med många nya kontakter i huvudstaden. Ett varmt lycka till i finalen för alla finalister!

Läs mer om finalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Oscar Lindberg som går på Na Tvär presenterar sitt bidrag ”X-ray Search for Core-Collaps Supernovae in Nearby Galaxies"

Oscar Lindberg som går på Na Tvär presenterar sitt bidrag ”X-ray Search for Core-Collaps Supernovae in Nearby Galaxies"

Senast ändrad

2020-03-04

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.