Fordon och transport

säker framtid med nya Fordonsprogrammet

Bilar, motorcyklar och praktiskt arbete med modern teknik. Det är vad du kan förvänta dig av Fordons- och transportprogrammet på Hulebäcksgymnasiet.

– Att få syssla med bilar och motorer på skoltid är som en dröm, säger Kristoffer Lundberg, tidigare elev på fordonsprogrammet.
På utbildningen, som är yrkesförberedande, lär du dig framtidens fordonsteknik och alla som går ut programmet är färdiga att anställas som fordonsmekaniker.

Vill du arbeta med motorcyklar, mopeder och fyrhjulingar finns möjlighet att välja en inriktning som leder till jobb i den branschen. Efterfrågan på motorcykel­mekaniker är hög och skolan har bra kontakter med mc-verk­städerna.

På programmet jobbar vi antingen i helklass eller med stationssystem, vilket innebär att eleverna arbetar enskilt eller i par med de olika studieavsnitten. Du kan välja i vilken ordning du vill arbeta med dina stationer och varva det praktiska arbetet med teoretiska uppgifter.

Som fordonselev gör du praktik 15 veckor ute på företag, vilket ger dig bra förutsättningar att få fast jobb efter examen. I skolan arbetar du med övningsfordon, både bilar och motorcyklar.

Vi tar endast in en klass per läsår och det gör att eleverna lär känna varandra väl och det skapar god sammanhållning mellan både elever och lärare.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Naturkunskap 1a1

Historia 1a1

Religionskunskap 1

Idrott och hälsa 1

Samhällskunskap 1a1

Matematik 1a

Svenska 1
Svenska som andraspråk 1

Programgemensamma karaktärsämnen

add

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden

Fordonsteknik - intro

Inriktning personbilsteknik

Personbilsteknik - intro

Reparation av personbil & lätta transportfordon

Programfördjupning

Bromsar och chassi-komponenter

Motor och kraftöverföring

Komfort och säkerhetssystem 1a

Individuellt val

Gymnasiearbete

Gymnasiearbete

Arbetsplats förlagt lärande (APL) under 15 veckor

format_quote

Linus Mattsson

Fordonsprogrammet är perfekt för mig eftersom jag gillar att arbeta praktiskt och lösa tekniska problem.

Samarbetar med Toyota, Mekonomen och MC-branschen.

Studie- och yrkesvägledare

Maria Järgenstedt