profil
Natur tvär
- Hem
- Våra program
- Naturvetenskap
- Profil Natur Tvär
NATUR TVÄR, EN UNIK UTBILDNING
Natur Tvär är en variant av naturvetenskapsprogrammet som bygger på helhetssyn. Varje ämne ingår i ett tydligt sammanhang och undervisningen har en tvärvetenskaplig karaktär. Eleverna tränas i att samarbeta och lösa problem som mer liknar arbetslivets utmaningar. Gymnasieutbildningen är den enda av sitt slag i Sverige.
Tänk dig en naturvetenskaplig gymnasieutbildning där lektionerna löser av varandra. Varje lektion har sin ämnesbehöriga lärare och lärarna samarbetar för att skapa en tydlig röd tråd. Det innebär att du får en ämnesintegrerad undervisning – att flera ämnen vävs samman – vilket stimulerar ditt helhetstänkande. I temat Mordet ska eleverna hitta mördaren genom att analysera DNA i labbet. I temat OS ska de beräkna den optimala kastkurvan för en diskus och i Vatten ska de genom rollspel försöka få dricksvattnet att räcka till alla länder längs floden.
Helhetssyn på kunskap
Genom att lärarna väver samman sina ämnen utvecklar eleverna en helhetsbild med kunskap från olika perspektiv. De flesta moment bygger på individuella prestationer och arbetssätt samtidigt som en prestation kan bedömas i flera kurser. När eleverna diskuterar och använder varandras kunskaper lär de sig av varandra. Om de sedan samarbetar i olika konstellationer tränas deras sociala kompetens samtidigt som de fördjupar sina kunskaper inför fortsatta studier på högskola och universitet.
Variation, stimulans och upptäckarglädje
Natur Tvär kom till genom att skickliga ämneslärare fick skapa en grundstruktur som sedan har utvärderats och finslipats. Sedan starten 2007 har många årskullar gått klart utbildningen och den visar upp höga resultat när man mäter studieresultat och trivsel.
Undervisningen på Natur Tvär bygger på projekt med olika teman. Varje projekt är unikt och fokuserar på olika gymnasieämnen. Ett projekt kan bygga på engelska, historia och kemi, ett annat på biologi, geografi och svenska. Detta gör att gymnasietiden präglas av variation, stimulerande utmaningar och upptäckarglädje.
Trygg studiemiljö
Natur Tvär har en klass per årskurs och ett lärarlag med behörighet i alla programspecifika ämnen. Detta ger en trygg studiemiljö där relationerna mellan elever och lärare fördjupas. Tväreleverna har en egen hemvist i skolan med hemklassrum och fullutrustad laborationssal. Lärarna lägger själva schemat vilket ger flexibilitet samt möjlighet till många studiebesök och spännande föreläsare.
Liknar högre studier och arbete
Självklart leder studierna på Natur Tvär till samma behörighet som på det vanliga naturvetenskapsprogrammet. Men undervisningen är lite annorlunda och passar dig som vill prova ett sätt att studera som förbereder dig för både högre studier och arbetslivet. Natur Tvär håller många dörrar öppna för framtiden och ger ofta vänner för livet. Välkommen att söka till oss!
Natur tvär på 4 minuter
Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska nivå 1 och 2
200
Matematik nivå 1c och 2c
200
Historia nivå 1b
100
Religionskunskap nivå 1
50
Idrott och hälsa nivå 1
100
Samhällskunskap nivå 1b
100
Svenska nivå 1-3 eller svenska som andraspråk nivå 1-3
300
Programgemensamma ämnen
Biologi nivå 1
100
Matematik-fortsättning nivå 1c
100
Fysik nivå 1b
150
Moderna språk
100
Kemi nivå 1
100
Inriktningar 300-400p
Naturvetenskap
Biologi nivå 2
100
Kemi nivå 2
100
Fysik nivå 2
100
Matematik fortsättning nivå 2
100
Naturvetenskap och samhälle
Biologi nivå 2
100
Geografi nivå 1
100
Samhällskunskap nivå 2
100
Programfördjupning inriktning Naturvetenskap
Geografi nivå 1
100
Programfördjupning inriktning Naturvetenskap och samhälle
Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering nivå 1
100
Samhällskunskap nivå 3
100
Individuellt val
Gymnasiearbete
Gymnasiearbete
100
GRETA OHLDIN
Arbetssättet är något nytt
med fokus på att väva ihop
ämnena genom ett intressant
och roligt upplägg.
Här är exempel på ämnesövergripande projekt som ingår i utbildningen:
Den lilla världen - projekt åk 1 Pdf, 248.8 kB.
Mordet - projekt åk 2 Pdf, 346.9 kB.
OS - projekt åk 3 Pdf, 517 kB.
Elever tycker till Pdf, 468.7 kB.
Samarbetspartners
Göteborgs universitet och Chalmers.