1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Nyheter
  3. keyboard_arrow_right Kenyanska elevernas intryck av Hulebäck och den svenska skolan
Artikelbild

Kenyanska elevernas intryck av Hulebäck och den svenska skolan

Tre elever från Homa Bay i Kenya har den här veckan fått prova på hur det är att vara elev på Hulebäck. De ser stora skillnader mellan Sverige och Kenya både på hur undervisningen bedrivs och på inställningen hos eleverna.

De tre kenyanska eleverna är i Sverige tillsammans med politiker och tjänstemän från Homa Bay. Besöket är en del av ett kunskapsutbyte och utvecklingsprojekt, tillsammans med Härryda kommun, för att öka ungas medvetenhet kring karriär och livsval. Elevernas program skiljer sig från övriga delegationens och de har framförallt fått vara med på olika lektioner på Hulebäcksgymnasiet.

– Jag gillar verkligen den svenska skolan. Eleverna har varit väldigt vänliga och jag gillar hur lärararna arbetar. Att de involverar eleverna i lektionerna och att det är mycket grupparbeten. I Kenya utgår undervisningen mer från böckerna, säger Timothy Omondi Owuor som är 19 år gammal och har hunnit ta examen från gymnasieskolan i Homa Bay.

Timothy, Daniel och Kayla har precis varit med på en juridiklektion på ekonomiprogrammet. Idag fick juridiken stå tillbaka för ett quiz där de svenska eleverna fick placera ut afrikas länder på en karta.

Svenska elever behöver bli mer motiverade

Sjuttonåriga Kayla Rita Bugo är tacksam över möjligheten att få besöka Sverige och gästfriheten hon upplevt från alla hon mött. Hon tycker att de svenska eleverna behöver bli mer målmedvetna och tänka mer på vad de ska göra efter studenten.

– De flesta jag har pratat med här vet inte vad de vill bli efter skolan. De behöver ha ett mål med sin utbildning som de siktar på. Inte bara gå i skolan för att de måste. I Kenya tänker man mer på karriären och vad utbildningen ska leda till, säger Kayla som själv vill jobba som mjukvarutvecklare i framtiden.

En annan skillnad mellan skolan i Kenya och Sverige är att man i Kenya har mycket längre skoldagar och att man bor i internat på skolan. Man har heller inte tillgång till egna datorer i undervisningen som de har sett att de svenska eleverna har.

Varma möten och kyligt väder

En även för svenska mått ovanligt kylig aprilvecka har förstås också gjort tydliga intryck på besökarna som under vistelsen bott i Wendelsbergs folkhögskola.

– Jag gillar verkligen naturen här, jag har promenerat i skogen där vi bor och jag tyckte mycket om det. Sverige är rent och tyst men väldigt kallt, säger Timothy Omondi Owuor som vill utbilda sig till journalist.

– Det bästa med resan har varit att få träffa svenska elever och utbyta erfarenheter med dem, säger Timothy.

Läs mer om det kenyanska besöket Länk till annan webbplats.

Läs mer om kunskapsutbytet mellan Härryda kommun och Kenya Länk till annan webbplats.

Läs om Hulebäckselevernas intryck av sin resa till Kenya Länk till annan webbplats.

Nyhetsblad

Quiz om Afrikas länder

Nyhetsblad

Senast ändrad


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.