1. Hem
  2. keyboard_arrow_right Nyheter
  3. keyboard_arrow_right Ubåtsbyggare i SM-final
Artikelbild

Ubåtsbyggare i SM-final

Hugo Storm, Vilhelm Östman och Velislav Lozenski har byggt en fjärrstyrd ubåt som sitt gymnasiearbete. Ubåten har nu kvalificerat sig till riksfinalen för unga forskare.

Killarna som går tredje året i teknikprogrammet på Hulebäck åker på tisdagmorgonen upp till Södertälje för att medverka i utställningen Unga forskare. Där hoppas de att deras ubåt ska ta hem något av de priser och stipendier som delas ut.

– Vi har lagt ner väldigt mycket arbete på den här ubåten och på projektrapporten så det är väldigt kul att vi gått till final, säger Vilhelm Östman.

Byggd av avloppsrör

Kroppen på ubåten utgörs av ett avloppsrör och många av delarna har de skrivit ut på 3D-printer. Men det har varit många utmaningar med bygget, inte minst med att få den att hålla tätt. En annan svårighet har varit att elektroniken att fungera.

– Allt som kunde gå fel gick fel tio gånger om och vi har fått byta många komponenter längs vägen. Men vi lärde oss mycket av det, säger Hugo Storm.

– Jag tror att vi brände fem spänningsomvandlare innan vi kom på varför de gick sönder, säger Vilhelm Östman.

Ubåten är utrustad med en kamera som kan sända livevideo och den är beräknad till att kunna nå ett djup av 30 meter. Men så djupt har de inte dykt med ubåten.

Kan användas till att leta vrak

Idén att göra en ubåt kom efter att Velislavs Lozensis bror hittat en sjunket skepp när han var ute och dykte. När han sen skulle visa Velislav det sjunkna skeppet så lyckades de inte hitta det. Då tänkte de att det hade varit bra att ha en ubåt med kamera för att kunna hitta den.

– Det har varit väldigt roligt att bygga den här ubåten tillsammans. Det har varit ett fritt arbete och det var kul att känna att vi hade användning av alla kunskaper vi fått i gymnasiet. Vi använde oss av saker vi gjort i fysiken, i matematiken och i tekniken, säger Vilhelm Östman.

Vill bygga en förbättrad ubåt

Ubåten får ses som ett budgetbygge i jämförelse med de ubåtar som finns på marknaden. Totalt har de lagt ner 1140:- på material till ubåten. Skulle killarna få ett pris på utställningen Unga forskare så kommer de att investera prispengarna i en ny och förbättrad version av ubåten.

– Det är mycket som vi önskar att vi hade gjort annorlunda. Skulle vi vinna ett pris så får vi chansen att bygga en bättre ubåt, säger Vilhelm Östman.

– Vi har lärt oss mycket om vad man ska tänka på när man designar en ubåt, säger Velislav Lozenski.

Se byggarnas egen film om ubåten

Nyhetsblad

Ubåten med styrenhet och monitor

Nyhetsblad

Simulering av vattentryck vid 40 meters djup

Senast ändrad


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.